“Deze woning is duurder omdat het in het centrum van Tilburg ligt”, “Er is weinig aanbod, dus dan stijgen de prijzen”, “Lekker dichtbij de universiteit, dus daar betaal je extra voor”, … Er is nog geen excuus dat we nog niet gehoord hebben. Deze excuses zorgen ervoor dat huurders maandelijks honderden euro’s te veel betalen voor hun woning. Echter, gaat dit vaak in tegen de wettelijke regels in die de hoogte van de woningprijzen bepalen.
Voor huurwoningen geldt een wettelijk puntenstelsel, het Woningwaarderingsstelsel (in de volksmond “het puntensysteem”), waarmee wordt bepaald wat maximaal redelijk aan huur gevraagd mag worden. Het puntensysteem geldt niet voor huurwoningen in de vrije sector. Een woning moet minimaal 145 punten hebben voor verhuur in de vrije sector. Verhuurders dienen zich hieraan te houden, maar dit gebeurt zeker niet altijd.
Krijg ik geld terug?!
In sommige gevallen is het mogelijk om de huurprijs met terugwerkende kracht vanaf de ingangsdatum van je huurcontract te verlagen. Dit heet een ‘Toets Aanvangshuurprijs’. Als je een procedure begint vóórdat je zes maanden bent ingetrokken, kun je aanspraak hierop maken. Bij een contract voor bepaalde tijd is deze termijn zelfs langer.
Woon je al langer dan zes maanden in je nieuwe woning? Niet getreurd! Je kan vanaf de startdatum van de procedure bij de Huurcommissie recht hebben op een verlaging van je huurprijs. Wanneer je te veel servicekosten betaalt, er schade is aan de woning die de verhuurder niet wilt repareren en/of je een all-in huurprijs betaalt, is een verlaging ook een mogelijkheid. Zie hiervoor onze andere diensten.
Wil je meer weten? Neem contact op via ons contactformulier met een van onze consulenten voor een gratis huurprijscheck.